Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az ezüst és története képes leírás - Ezüst.tlap.hu
részletek »

Az ezüst és története - Ezüst.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ezust.tlap.hu » Az ezüst és története
Keresés
Találatok száma - 9 db
A Seuso-kincsekről

A Seuso-kincsekről

Film a Seuso-kincsről és az illegális műkincskereskedelemről A Seuso-kincsekről és az elképesztő forgalmat bonyolító illegális műkincskereskedelemről, köztük a régészeti leletek csempészéséről készített egy órás filmet a brit Channel 4 tévécsatorna híres Time Team nevű régészeti ismeretterjesztő adása. A karácsonyi ünnepeken főműsoridőben sugárzott adás már letölthető a netről és a műsor oldalán részletes képes összeállítás található az 1980 körül, gyilkosság árán, a Dunántúlról kicsempészett, Kr. u. 4. századi későrómai ezüst edénykészletről.

Árpádházi érmék

Árpádházi érmék

Numismatics Hungary, Online numizmatikai folyóirat Első államalapító királyunk. Keresztény szellemben nevelkedett, a pogány Koppány legyőzése után koronát kért a pápától, amivel megkoronázták. A fejedelemség így alakult át keresztény királysággá. Szent István feladataként a keresztény hit terjesztését, az egyház szervezését, a pogány rend megtörését, az államszervezet kialakítását tűzte ki célul, és a törvénykezés révén az új jog bevezetését. Mindezt befolyásolta a rendkívül bonyolult és kényes külpolitikai helyzet. Évtizedekig harcolni kellett a pogány törzsi lázadásokkal. Ezzel párhuzamosan kiépíti a királyi vármegyék hálózatát, és formálódnak a királyi udvar intézményei. Évente törvénykezési napokat tartott és folyamosan adta ki a törvénykönyveit. Püspökséget szervezett, kolostorokat alapított, és bevezette a tizedet az egyház fentartására. Utolsó évtizedét személyes tragédiák és politikai problémák jellemezték. Egy vadászaton 1031-ben, váratlanul meghal egyetlen fia Imre. Unokaöccsét Orseolo Péter teszi meg örökösévé. Székesfehérvárott halt meg 1038-ban.

Az ezüst, mint fém...

Az ezüst, mint fém...

Élénk fényű, fehér színű fém, az arany után a legjobban alakítható. Valamennyi fém közül a legjobb elektromos és hővezető. Az ezüst a legnagyobb mennyiségben felhasznált nemesfém. A színezüstöt az elektrotechnikában, a műszeriparban, fototechnikában, valamint laboratóriumi célra használják. A galvántechnikában anódként, a villamos iparban érintkezők, elektródák és egyéb alkatrészek gyanánt használatos. Baktériumölő hatása miatt már az ókorban készítettek ezüstből használati tárgyakat és víztározó edényeket. Számos ezüstötvözet az ipar és az ékszergyártás fontos alapanyaga. Jól ötvöződik a rézzel, cinkkel, kadmiummal nikkellel, ólommal, ónnal, és a nemesfémekkel. a higannyal amalgámot képez. A rézhez hasonlóan megolvadt állapotban a levegő gázait oldja, majd lehűléskor az oldott levegő a megdermedt fémet lyukacsossá teszi. Kémiai tulajdonságai: Az ezüst a levegőn nem oxidálódik, oxigénnel még az izzás hőmérsékletén sem egyesül. Kénes környezetben azonban megfeketedik, mert felületén először barnás, majd kékes fekete ezüst-szulfidból álló bevonat keletkezik. Az ezüst alkalmazási területei: Gyógyászat, fogtechnika, vegyipar, fototechnika, villamosipar, elektrotechnika, műszeri

Ezüst érmék

Ezüst érmék

Nummulitis - A numizmatikai szakáruház. Üdvözöljük szakáruházunkban! Tekintse meg rendszeresen frissülő numizmatikai kínálatunkat. Oldalainkon antik, magyar és magyar vonatkozású fém- és papírpénzek (a Római Köztársaságtól napjainkig), emlékérmek, plakettek, szükségpénzek, pénz- és banktörténettel kapcsolatos emlékek valamint szakirodalom várja vásárlóinkat. Kínálunk még ezeken kívül érem- és bankjegytároláshoz kiváló minőségű berakókat és egyéb gyűjtési kellékeket. Reméljük, talál gyűjteményébe illő darabokat. Megvételre keresünk antik, magyar és magyar vonatkozású fém- és papírpénzeket, emlékérmeket, plaketteket, szükségpénzeket, illetve bármely egyéb, a numizmatika tágabb körébe tartozó tárgyat és szakirodalmat. Egyes darabokat és gyűjteményeket készpénzért vásárolunk.

Ezüst szarvason lovagolt be Dzsingisz Budapestre

Ezüst szarvason lovagolt be Dzsingisz Budapestre

Megkezdték a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás műtárgyainak kicsomagolását hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Mongol Birodalom történetét bemutató vándorkiállítás két ötvös remekét - egy nyolcadik századból származó arany diadémet, valamint egy míves, aranyozott ezüst szarvast - a sajtó, a mongol nagykövet és a múzeum vezetőségének jelenlétében csomagolták ki dobozából a múzeum dísztermében. 8. századból származó, arannyal díszített ezüst szarvas A nyolcadik századból származó, rubintokkal ékesített arany diadém Kül Tegin türk kagáné volt, a 15-20 centi magas arannyal díszített ezüst szarvas pedig egy totemállat, amelyre 2000-ben talált rá egy mongol-német régész csapat - mondta Kovács S. Tibor, a tárlat kurátora. A kiállítás anyagát, amely - Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után - Magyarországon lesz utoljára látható, szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a török fővárosból Budapestre. A kurátor elmondása szerint a négy kamionnyi kiállítási anyagban csaknem 10 olyan tárgy található, amelynek biztosítási értéke egyenként is meghaladja az 1 milliárd forintot. A kiállítás műtárgyait pedig összesen mintegy 100 milliárd forintra biztosították.

Gold Silver Partner Kft.  - Az ezüstről

Gold Silver Partner Kft. - Az ezüstről

Arany és ezüst kereskedelemmel foglalkozik a Gold Silver Kft., mely tíz éves tapasztalattal és minőségi megbízható szolgáltatásaival várja kedves ügyfeleit. Az elmúlt évek alatt megbízható partnerkört építettünk ki, . Vállalkozásunk befektetési arany és ékszer forgalmazással, valamint törtarany és ezüst felvásárlással foglalkozik. Látogasson el weboldalunkra, ahol további információkat talál a felvásárlásról menetéről, az aranyról és az ezüstről, valamint megtekintheti árfolyamaink! Oldalunkon tovább található egy kalkulátor, mellyel könnyen kiszámíthatja az értékeket . Amennyiben kérdése lenne keressen meg minket a honlapon megadott elérhetőségeken!

Szakkönyvek az Antik Várban

Szakkönyvek az Antik Várban

Az Antik Vár Online Könyvesbolt és Antikvárium a régi, antik könyvek választékának folyamatos bővítésével igyekszik kiszolgálni a nagyon specifikus ismeretigényeket is. Ilyen terület az ezüsttel és ékszerrel kapcsolatos tudomány és szakmák is. Keressen nálunk kapcsolódó irodalmat hobbija, szenvedélye kielégítéséhez!

Szaszanida ezüst, a szkíták kincse

Szaszanida ezüst, a szkíták kincse

Kuliffay Hanna Jegyzetek egy washingtoni kiállítás kapcsán Érdekes lenne tudni, vajon milyen mértékben ismert Magyarországon, akár értelmiségi körökben is, Arszakész és Artavaszdész neve? Vagy ha magas szinten organizált, nagy hírű birodalmakat kellene felsorolni, vajon hányadikként ugrana be a pártusoké, ha egyáltalán? És ha be is ugrana, hányan tudnánk akár kronológiailag, akár geográfiailag pontosan beilleszteni a világrendbe a nagy Pártus Birodalmat? Ex oriente, lux - mondták a régiek. Emlékezteti még valaki is a gyerekeket Európa közepén az ókori keletről jövő fényre?

Története egybefonódik az aranyéval...

Története egybefonódik az aranyéval...

Az ezüst egy kémiai elem a periódusos rendszerben, jele Ag (latin: argentum), rendszáma 47. Elsősorban ékszerek, pénzérmék, étkészletek, edények készítésére és a fényképészetben hasznosítják. Az ezüst fehéren csillogó, jól nyújtható és hengerelhető nemesfém, melyből igen vékony lemezek és huzalok készíthetők. Kémiailag ellenálló, tiszta levegőben vagy vízben megtartja színét és csillogását, de a levegőben levő kén-hidrogén hatására megfeketedik ezüst-szulfid képződése közben. Kiváló az áramvezető-képessége, mely meghaladja a rézét is, de magas ára megakadályozta, hogy felhasználása széleskörben elterjedjen az elektrotechnikában. Mivel a második világháború idején a réz hiánycikknek számított, elektromágnesek előállítására használták az urán dúsításában. Meg kell jegyeznünk, hogy léteznek jobb áramvezető ötvözetek, de egyelőre csak alacsonyabb hőmérsékleten, ezek az úgynevezett szupravezetők. Ugyanakkor az ezüstnek van a legmagasabb hővezető-, és fényvisszaverő-képessége. Az oxigénnel nem reagál, de olvadt állapotban elég nagy mennyiségű oxigént old fel, mely az ezüst megszilárdulásakor erőteljesen felszabadul, miközben fröcsköl. Öntésre kizárólag ötvözetei alkalmasak.

Tuti menü